petek, 17. marec 2017

Narastek iz albuminske skute

Albuminska skuta je najboljša skuta na svetu, poleg domače običajne skute, ki jo včasih dobim od ene kmetije. Vse ostale skute so za moj okus preveč kisle in naredijo težo v želodcu. Vsak ima svoj okus...

Albuminska skuta ali t.i. sirarska skuta je narejena iz sirotke, ki je pravi vir beljakovin in ker ne vsebuje kazeina, je primerna tudi za alergike.

Všeč mi je ker ima blag sladek okus in zato iz nje največkrat pripravim štrudeljček, pito ali narastek.
Tokrat je bil na vrsti zelooooo slasten narastek :)






(8 oseb, 50 min)


500 g albuminske skute (skuta iz sirotke)
150 g sladkorja
4 jajca
500 g svežega vlečenega testa
2 dl sladke smetane
50 g masla


Skuto stresemo v večjo posodo, ji dodamo rumenjake, smetano, 100 g sladkorja in vse dobro premešamo.

V drugi skledi stepemo trd sneg iz beljakov in 50 g sladkorja.

Sneg počasi primešamo skuti, da dobimo homogeno maso.

V kozici stopimo maslo.

Dno tortnega modela (premer 26 cm) obdamo s peki papirjem, nato pa celoten model premažemo z maslom.

V tortni model damo vlečeno testo, ki ga premažemo z maslom in nanj namažemo nekaj žlic skutne mase. Tako ponavljamo dokler ne porabimo vseh sestavin.

Tudi po vrhu premažemo s stopljenim maslom.

Skutni narastek pečemo v že ogreti pečici na 180°C, okrog 40 minut.

Pečen narastek vzamemo iz modela, malce ohladimo na rešetki, nato pa še toplega ponudimo.





Ni komentarjev:

Objavite komentar