četrtek, 23. februar 2017

Cronuts- Krofki iz listnatega kvašenega testa

Pust je pred vrati in krofki se že na veliko prodajajo in seveda tudi jejo. Tokrat vam predstavljam prav poseben krof, ki je čez lužo poznan že nekaj časa, pri nas pa ga, razen na domači mizi, še nisem videla.

Mehko, masleno testo, s tanko hrustljavo skorjico in slastnim posipom, te enostavno zasvoji. Ta slastni, mali, pregrešni grižljaj se imenuje Cronut, krofek iz listnatega testa, in lahko si ga pripravite tudi vi in se na pustni dan pocrkljajte sami ali z družbo. Če jih želite deliti, seveda...

Cronuts -izum novega tipa krofkov. Tudi jaz sem jih poizkusila in ja, res so pregrešni. Ti krofki so narejeni iz listnatega testa in ocvrti,....uuu, in tukaj se začnjo različne debate o maščobi, pa zdravju...ampak okusni so pa nenormalno. 

Preden se začnete sladkati z njimi je fino, da si postavite mejo, sicer se boste pri dveh težko ustavili. Ampak, kot rada rečem, ta norčavi, veseli pust je le enkrat v letu, zato se krofov najejte, da boste lahko zdržali do drugega leta.

Ti krofki so nekaj popolnoma drugega od tistega kar smo pri nas navajeni in prav je, da recept delim z vami, ki radi eksperimentirate.
Pripravila sem jih s tremi različnimi posipi (mak, mandlji, cimetov sladkor), vi lahko uporabite svoje različice.





(30 KOS, 35 MIN)

500 g kvašenega listnatega testa
1 l kvalitetnega sončničnega olja
moka

Za posip:
kristalni sladkor
mak
cimet
mleti mandeljni


Na pomokano površino damo odtaljeno kvašeno listnato testo in ga razvaljamo v kvadrat velikosti 30×30 cm.

Vzamemo model za izrezovanje piškotov ali kozarec premera 6 do 7 cm in iz razvaljanega testa izrežemo kroge ter pustimo 10 min na toplem, da vzhajajo.

V posodo za cvrtje vlijemo olje in ga počasi segrejemo do 175°C. (pri pravilni temperaturi olja, se bodo krofki lepo ocvrli in ne bodo vpili maščobe)

Na sredo vsakega vzhajanega kosa testa pritisnemo s topim pripomočkom (lahko s prstom).

Krofke cvremo 1,5  min na vsaki strani oz. dokler ne postanejo zlatorjavi.

V treh posodah pripravimo tri različne posipe in sicer:
-sladkor z mletimi mandlji
-sladkor z makom
-sladkor s cimetom

Še vroče krofke povaljamo v različnih posipih, ohladimo in ponudimo.

Pa veselo pustno rajanje.... :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar