petek, 17. februar 2017

Pečene banane s cimetom in konjakom

Zadnjič sem kupila prelep šop svežih, lepih, svetlo rumenih banan. Največkrat jih kupim zaradi otrok, zase pa zelo redko, vendar so mi tokrat neverjetno zadišale. 
Na poti domov sem morala eno takoj pojesti...

Zagotovo se vam je že kdaj zgodilo, da so vam ostale banane, ki se pač iz neznanega razloga niso pojedle. In te banane zdaj niso več tako lepe rumene, čvrste...

No, tako se je čez nekaj dni zgodilo z mojim preostalim šopom kupljenih banan. Ker takšne banane največkrat ne gredo v promet, jih izkoristim in pripravim bananino pito, kruh ali pa to preprosto sladico, ki gre veliko bolj v slast. To so pečene, flambirane banane s cimetom.

In potem se med pripravo vprašam, zakaj nisem vzela še kakšne več....no comment






(4 osebe, 20 min)

2 večji banani
2 jedilni žlici masla
1 jedilna žlica rjavega sladkorja Demerara
1 čajna žlička cimeta
2 žlici konjaka
2 žlici stepene sladke smetane


Banane narežemo po diagonali na centimeter debele rezine.

V ponvi segrejemo maslo. Stopljenemu maslu dodamo cimet in sladkor, premešamo in počakamo, da karamelizira, nato dodamo banane.

Banane pečemo nekaj minut, da se malenkost zmehčajo in prepojijo z aromo cimeta, masla 
in sladkorja, nato pa jih flambiramo s konjakom.

Najlažje flambiramo tako, da konjak nalijemo v zajemalko, ki jo položimo nad goreč plamen (gorilnik). Ko se alkohol vname, s tekočino PREVIDNO prelijemo banane.
(Flambiramo tudi direktno v ponvi in sicer tako, da počakamo, da se žgana pijača segreje, nato pa nagnemo ponev in prestrežemo ogenj z našega gorilnika.)

Pečene banane prelijemo s sladko, aromatično omako in ponudimo še vroče s stepeno smetano ali pa kepico vanilijevega sladoleda :)

...in pikaste banane dobilo popolnoma nov pomen...


Ni komentarjev:

Objavite komentar