ponedeljek, 1. avgust 2016

Čokoladna pena s pivom in sivko

Sivka je ena taka posebna vsestranska rastlina. Njeni s cvetovi bogati grmički odišavijo naš vrt, odganjajo mrčes, cvetove pa v različnih stanjih rada uporabim tudi v hiši... najraje v kuhinji :)

Moje lepotičke so t.i. navadne ali angleške sivke, ki ne vsebujejo toliko kafre in so za pripravo najrazličnejših jedi najbolj uporabne.

Cvetove sivke lahko nabiramo vse poletje, največ zdravilnih učinkov pa ima preden se cvetovi odprejo.

V kulinariki uporabljamo cvetove sivke kot začimbo v sladkih in slanih jedeh. Zanimivo je tudi to, da sivkini cvetovi med peko ne izgubijo arome, kar je še posebno opazno pri pripravi mesa na žaru.
Najraje jo dodam v sladke jedi...

Danes vam predstavljam čokoladno kremo z nefiltriranim pivom in dodatkom sivke...posebno in zares slastno sladico, ki bo presenetila vsakega gosta :)
  





(5 oseb, 30 min+8 h ohlajanja)


2 rumenjaka
20 g rjavega trsnega sladkorja (Demerara)
250 ml nefiltriranega piva
1 žlica sivkinih cvetov (nekaj cvetov prihranimo za dekoracijo)
100 g temne čokolade
150 ml sladke smetane


Nefiltrirano pivo zlijemo v kozico in ga kuhamo na majhnem ognju toliko časa, da se količina zmanjša za polovico. Dobimo 125 ml reduciranega piva, ki ga odstavimo z ognja.

V posodo odporno na temperaturo damo rumenjaka in sladkor ter dobro premešamo z metlico.
Sladkim rumenjakom v tankem curku primešamo vroče pivo in sivkine cvetove.  Med tem ves čas mešamo.

Posodo z rumenjaki in pivom postavimo nad vodno kopel in ves čas mešamo, da se masa speni, zgosti in segreje na 75°C. (voda v loncu ne sme vreti ali se dotikati zgornje posode!)

Pripravljeno kremo ohladimo na 50°C in ji primešamo sesekljano čokolado in ohladimo na sobno temperaturo.

Ohlajeni čokoladni mešanici primešamo še trdo stepeno sladko smetano.

Čokoladno kremo s pivom pokrijemo in postavimo v hladilnik čez noč, da se strdi.

Ponudimo jo ohlajeno, posuto s sivkinimi cvetovi.


Nasvet:
priprava sivkinega sladkorja
1 žličko suhih sivkinih cvetov pomešamo z 100 g kristalnega sladkorja in pustimo nekaj dni, da se sladkor navzame arome.
Z aromatičnim sladkorjem lahko osladimo priljubljene sladice, marmelade...

Ni komentarjev:

Objavite komentar