četrtek, 11. avgust 2016

Sivkin sladoled

Zadnje dni se kar naprej vračam k dišeči, magični sivki. Ravno včeraj sem naredila sivkin sladkor, ki mora sedaj nekaj dni počivati in se maksimalno navzeti te opojne arome...potem pa bo to slastna, dišeča začimba za različne sladice :)

Ker v moji ustvarjalni kuhinji poletje kljub slabemu vremenu še kar traja, sem pripravila fantastičen domač sivkin sladoled, katerega slasten okus bo brbončice zagotovo presenetil in si zaželeli si boste še eno kepico :)





(4 osebe, 20 min+ohlajanje 5 ur)

150 ml polnomastnega mleka
50 g sladkorja
1 zravnana žlička sivkinih cvetov
2 rumenjaka
250 ml sladke smetane


V kozico zlijemo mleko, vanj damo sivkine cvetove in polovico sladkorja  ter zavremo.

Vroče mleko pustimo na sobni temperaturi, da se ohladi, nato pa ga precedimo in prestrežemo sivkine svetove.

V drugi posodi penasto zmešamo rumenjaka s preostalim sladkorjem.

Mleko ponovno segrejemo (do 80°C) in z njim v tankem curku prelijemo penasto umešane rumenjake.

Pri tem ves čas mešamo z metlico.

Jajčno maso zlijemo nazaj v kozico in na majhnem ognju počasi kuhamo in neprestano mešamo s kuhalnico nekaj minut, da se zgosti.

(Priprava angleške kreme je malenkost bolj zahtevna, saj se nam lahko hitro zgodi, da se zmes sesiri.
Ves čas mešamo in opazujemo maso. Ko se le-ta začne zgoščevati, takoj odstavimo z ognja in ohladimo).

Zgoščeno angleško kremo takoj ohladimo v ledeni kopeli in jo shranimo v hladilnik.

Smetano stepemo do ¾ in jo primešamo v angleško kremo z aromo sivke.

Maso zlijemo v posodo odporno na nizke temperature in jo nepokrito shranimo v zamrzovalnik za 1 uro.

Po eni uri maso stresemo v posodo, temeljito premešamo z mešalnikom in jo zopet damo v zamrzovalnik za 1 uro.

(Sladoled se mora hitro hladiti in biti dobro premešan, da ima v sebi čim več zraka, tako se ognemo ledenim kristalom, sladoled pa je kremast).

Ta postopek nekajkrat ponovimo.

Pripravo sladoleda olajša strojček. Pri tem samo sledimo navodilom proizvajalca.

Pripravljen sladoled ponudimo s svežimi sivkinimi cvetovi.

Shranjujemo ga pokritega v zamrzovalniku.

Ni komentarjev:

Objavite komentar