Res, da letos ni bilo tiste prave zime, vendar sem že prav sita teh nizkih temperatur :(
Med tedensko nabavo sem zagledala sočne jagode, ki so resda izven sezone, vendar so me presenetile s svojim polnim okusom.
V znak protesta sem si noro zaželela nekaj lahkega, kar ponavadi pripravim v toplejših mesecih in sicer moj jagodni tiramisu.
Takoj, ko sem pograbila svoj kozarček in zajela z žlico kremni mascarpone, lahki biskvit in tople jagode, sem se počutila veliko bolje.
Tiramisu pripravim vedno po svoje, to pomeni, da biskvit spečem doma, namesto prave kave uporabim žitno, namesto surovih stepenih jajc, pa v mascarpone vedno vmešam rahlo, penasto sladko jajčno maso, ki jo stepam nad vodno kopeljo. Zagotovo boljša izbira, če jejo tudi otroci.
(5 kom, 25 min)
Biskvit:
3 jajca
100 g kristalnega sladkorja
100 g moke
Ščep bio vanilijevega prahu
Sadni nadev:
500 g svežih jagod
2 žlici sladkorja
Kremni nadev:
500 g mascarponeja
1 jajce
50 g sladkorja
2 dl žitne kave (ali instant žitne kave)
Pečico segrejmo na 180 °C.
V večji skledi s pomočjo mešalnika stepemo jajca s
sladkorjem in vanilijevim prahom v rahlo, penasto zmes.
Zmesi postopoma dodajamo presejano moko in jo previdno
vmešamo vanjo, da dobimo gladko, zračno zmes.
Maso zlijemo na pekač obložen s peki papirjem in jo nežno
pogladimo.
Biskvit pečemo 10 minut.
Med tem jagode operemo, nekaj jih prihranimo za okrasitev,
ostale pa narežemo na četrtine.
V loncu jih skupaj s sladkorjem dušimo 15 minut. Vmes
večkrat premešamo.
Pečen biskvit odmaknemo iz pečice in ga ohladimo.
V ognjevarni posodi stepemo jajce in sladkor, nato pa posodo
damo nad vodno kopel in stepamo tako dolgo, da se jajce segreje, zmes pa
naraste in postane gosta in gladka.
Jajčno maso odstavimo, malo ohladimo, nato pa vanjo vmešamo mascarpone.
Ohlajene sestavine za tiramisu izmenično polagamo v kozarce,
pri čemer biskvit predhodno natrgamo in namočimo z belo kavo. (Včasih ga postrežem v ogromni visoki stekleni posodi :))
Pripravljeno sladico okrasimo s celimi jagodami.
Ni komentarjev:
Objavite komentar