torek, 15. marec 2016

Jagodni tiramisu

Res, da letos ni bilo tiste prave zime, vendar sem že prav sita teh nizkih temperatur :( 

Med tedensko nabavo sem zagledala sočne jagode, ki so resda izven sezone, vendar so me presenetile s svojim polnim okusom.

V znak protesta sem si noro zaželela nekaj lahkega, kar ponavadi pripravim v toplejših mesecih in sicer moj jagodni tiramisu.

Takoj, ko sem pograbila svoj kozarček in zajela z žlico kremni mascarpone, lahki biskvit in tople jagode, sem se počutila veliko bolje.

Tiramisu pripravim vedno po svoje, to pomeni, da biskvit spečem doma, namesto prave kave uporabim žitno, namesto surovih stepenih jajc, pa v mascarpone vedno vmešam rahlo, penasto sladko jajčno maso, ki jo stepam nad vodno kopeljo. Zagotovo boljša izbira, če jejo tudi otroci.







(5 kom, 25 min)

Biskvit:
3 jajca
100 g kristalnega sladkorja
100 g moke
Ščep bio vanilijevega prahu

Sadni nadev:
500 g svežih jagod
2 žlici sladkorja

Kremni nadev:
500 g mascarponeja
1 jajce
50 g sladkorja

2 dl žitne kave (ali instant žitne kave)


Pečico segrejmo na 180 °C.

V večji skledi s pomočjo mešalnika stepemo jajca s sladkorjem in vanilijevim prahom v rahlo, penasto zmes.

Zmesi postopoma dodajamo presejano moko in jo previdno vmešamo vanjo, da dobimo gladko, zračno zmes.

Maso zlijemo na pekač obložen s peki papirjem in jo nežno pogladimo.

Biskvit pečemo 10 minut.

Med tem jagode operemo, nekaj jih prihranimo za okrasitev, ostale pa narežemo na četrtine.

V loncu jih skupaj s sladkorjem dušimo 15 minut. Vmes večkrat premešamo.

Pečen biskvit odmaknemo iz pečice in ga ohladimo.

V ognjevarni posodi stepemo jajce in sladkor, nato pa posodo damo nad vodno kopel in stepamo tako dolgo, da se jajce segreje, zmes pa naraste in postane gosta in gladka.

Jajčno maso odstavimo, malo ohladimo, nato pa vanjo vmešamo mascarpone.

Ohlajene sestavine za tiramisu izmenično polagamo v kozarce, pri čemer biskvit predhodno natrgamo in namočimo z belo kavo. (Včasih ga postrežem v ogromni visoki stekleni posodi :)) 

Pripravljeno sladico okrasimo s celimi jagodami.


Ni komentarjev:

Objavite komentar