četrtek, 12. november 2015

Martinova večerja: Puranja bedra z rdečim zeljem in brusnicami

Že v prejšnji objavi sem omenila, da se ljudje vedno bolj pri Martinovih pojedinah odločajo tudi za purana ( če jed vključuje meso), namesto račke ali gosi. No ja, razlika je tudi v ceni in v okusu ...morda zato...

V glavnem, za drugo Martinovo kosilo sem izbrala prav tako sočnega, hrustljavo zapečenega purana in sladko kislo masleno rdeče zelje, oba v glavni vlogi, ter slastne suhe brusnice in pečen krompir v stranski...







2 večja puranja bedra
1 manjša glava rdečega zelja
pest suhih brusnic
sol
poper
oljčno olje
žlica masla
2 žlici balzamičnega kisa
1 dl rdečega vina
6 krompirjev


Puranja bedra dobro osolimo, popopramo, premažemo z oljčnim oljem in damo v ogret pekač in pečico ogreto na 180 stopinj C za približno 1 uro. Ker so bedra sama po sebi zadosti sočna, bomo imeli dovolj soka in maščobe s katero jih bomo večkrat med pečenjem zalivali.

Med tem, ko se meso peče pripravimo krompir in zelje.

Krompir operemo, narežemo na manjše kose in stresemo v večjo skledo. Po okusu solimo, popramo, dodamo oljčno olje in vse skupaj dobro premešamo, da se vsi okusi povežejo med sabo.

Začinjen krompir stresemo na vroč pekač in pri 200 stopinjah C spečemo.

Rdeče zelje narežemo na trakove in na hitro prepražimo na maslu. Dodamo balzamični kis, rdeče vino, brusnice, sol, poper in na manjšem ognju počasi dušimo 20 minut.

Zlato pečena bedra ponudimo na posteljici iz rdečega zelja s hrustljavo zapečenim krompirjem.

Veselo praznovanje Martinovega :)


3 komentarji: