četrtek, 6. avgust 2015

GreekLady

Kako daleč moraš odpotovati, da spoznaš sorodno dušo…

Bil je avgust 2008… in bile so se počitnice na Rodosu. Cel teden all prehranjevanja, lenarjenja, sproščanja…skratka dopust v pravem pomenu besede. Vendar razredčena Metaxa in pivo ne bi bila pravo doživetje brez fantastične družbe izredno prijetnih, družabnih, srčnih ljudi, ki sva jih že prvi dan spoznala na bazenu…

Grški teden se je spremenil v eno noro pustolovščino in domov se nisva vrnila sama, ampak z novimi prijatelji. Ni lepšega kot prijateljstva, ki trajajo, se poglabljajo in so pristna.

Hvala vama,  Anita in Uroš,  za super počitnice, ki se jih bom vedno rada spominjala in hvala za vsa naša srečanja…vem, da jih bo v prihodnosti še več :)

GreekLady sladica, čista inspiracija, nastala po občutku je zaključila slastno grško kosilo (btw, tudi ostali smo se basali) in seveda prijetno druženje.




Kako pa se jo naredi….



Slasten sočen čokoladen biskvit:
3 jajca
50 g rjavega sladkorja Demerara
50 g kristalnega sladkorja
160 g sladke smetane
200 g temne čokolade
90 g  moke
1 kavna žlička sode bikarbone
1 zravnana jedilna žlica kakava


Čokoladna krema (priprava en dan prej):
100 g temne čokolade
300 ml sladke smetane


100 g grškega jogurta
3 sveže zrele velike domače breskve
100 g mandeljnov



Zelo pametno je, da imamo sestavine za to sladico pripravljene že vnaprej, tako da jih lahko samo zložimo skupaj v kozarec in takoj postrežemo. Torej… najprej prepražimo mandeljne v ponvi na srednjem močnem ognju, da zadišijo. Odstavimo in ohladimo. Na grobo jih nasekljamo.





Zrele, mehkejše breskve olupimo, odstranimo koščico in jih s pomočjo paličnega mešalnika zmiksamo v pire. Pokrijemo in shranimo v hladilnik.




Lotimo se čokoladne kreme. Pripravimo jo dan prej, saj mora 24 ur počivati v hladilniku. 

Torej, smetano zavremo, odstavimo in vanjo stresemo narezano čokolado in jo med stalnim mešanjem stopimo. Čokoladno zmes prelijemo v drugo, višjo posodo.



S paličnim mešalnikom na hitro spenimo in pustimo, da se ohladi, nato pa jo pokrijemo in postavimo za 24 ur v hladilnik. 



Naslednji dan čokoladno smetanovo maso do polovice stepemo in dobimo fantastično kremo. Pospravimo jo v hladilnik.




Sedaj moramo speči le še noro dober čokoladni biskvit. V posodo multipraktika damo 3 jajca in stepamo na najvišji hitrosti. Dodamo ves sladkor in še naprej stepamo, dokler ne dobimo penasto puhaste zmesi.




Na štedilniku segrejemo smetano do vrelišča in jo prelijemo čez narezano čokolado, ki je v drug posodi.



Med stalnim mešanjem jo raztopimo in dobimo lepo homogeno čokoladno maso, ki jo ohladimo in jo pri najvišji hitrosti vmešamo peno iz jajc in sladkorja. Temu dodamo še moko s sodo bikarbono in kakav. 





Dobro premešamo, zlijemo v pekač (štirikotni) s peki papirjem in pečemo od 25 do 30 min na srednji višini pri 180 stopinjah C. Če je pečeno, preverimo z zobotrebcem.

Čokoladni biskvit ohladimo na rešetki, nato pa ga POPOLNOMA ohlajenega s pomočjo blenderja » pretvorimo« v drobtine.

Tako dobimo naše slastne čokoladno biskvitne drobtine :)

Sedaj imamo vse pripravljeno, samo še sestavimo vse posamezne sestavine skupaj in postrežemo.

Našo GreekLady postrežemo v kozarcu, po možnosti v pecljatem.

Slastne sestavine si sledijo v plasteh in sicer:

- čokoladne drobtine
- breskov pire
- žlica grškega jogurta
- sekljani mandeljni
- čokoladna krema
- čokoladne drobtine



In slastna, čokoladna,  lahka sladica za čudovito poletje, družino in prijatelje je pripravljena.





2 komentarja:

  1. Ja pa iiiii :) Hvala tudi vama za prijateljstvo in tebi sladka šefica za noro okusno kosilo. Sladica pa…nepozabna! Res za prste polizat! Že na fotkah zgleda odlično, v živo pa…smo počaščeni, da smo jo lahko zmazali ;)

    P.s. piknik plac je rezerviran, zdej pa še sam sonce zrihti ;D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala bejbika za prelep komentar :) 22. velja, sonček sem pa že zrihtala :)

      Izbriši