Sončni dnevi se kar vrstijo eden za drugim in prav je tako…
Iz kuhinje se že dopoldne vijejo nore dišave, v mislih preštevam število gostov
in razmišljam ali bo vsega zadosti, vmes pa delam reklamo za našega sadjarja in
pobiram naročila za letošnje zadnje, noro dobre domače breskve z Goriških Brd.
Čakanje
je bilo na žalost zaman, saj je vročina očitno naredila svoje, me je pa v
kuhinji čakala posoda slastnih sadežev od prejšnjega tedna in krhko testo v
hladilniku. Čas, da se ju lotim in pripravim za dopoldansko malico breskovo
pito z medom za moje drage.
…mi je žal, da nisem kar dve…
5 breskev
250 g moke
125 g zmehčanega masla
100 g sladkorja v prahu
1 jajce
3 jedilne žlice medu
Iz moke, mehkega masla (vendar ne tekočega! Priporočam, da
ga pustite na sobni temperaturi 45 min) in sladkorja v prahu na hitro zamesimo
testene drobtine, nato pa dodamo jajce.
Dobro zgnetemo, da se vse surovine povežejo in dobimo lepo
homogeno testo.
Zavijemo ga v folijo in damo za pol ure v hladilnik.
Breskve olupimo in narežemo na tanke rezine. Če so sadeži
ravno prav zreli, se bo lupina lepo in brez težav lupila. Če pa imamo trše
sadeže, le-te na hitro blanširamo v vreli vodi, da olupek odstopi.
Testo vzamemo iz hladilnika in ga na pomokani površini razvaljamo
na 5 mm debelo in ga previdno damo v pekač za pite premera 28 cm. Nežno
potisnemo testo v kote pekača in odrežemo višek testa na vrhu. Testo, ki nam je ostalo shranimo.
Z vilicami nekajkrat napikamo dno našega pekača in vanj
stresemo narezane breskve.
Na breskve enakomerno v tankem curku zlijemo med.
Ostanek testa enakomerno naribamo po površini breskev.
Pečemo v že ogreti pečici na 180 stopinj C, 35 min.
Pečeno vzamemo iz pečice in počakamo nekaj minut, da se malo
ohladi, nato pa še toplo narežemo.
Njami! Jaz sem namesto medu uporabila agavin sirup in pita se še pohladila ni, ko je že ni bilo več :D
OdgovoriIzbrišiMe veseli, da uživate v kuhanju in eksperimentiranju :)
IzbrišiMe veseli, da uživate v kuhanju in eksperimentiranju :)
Izbriši