torek, 11. avgust 2015

Breskova pita z medom

Sončni dnevi se kar vrstijo eden za drugim in prav je tako… 

Iz kuhinje se že dopoldne vijejo nore dišave, v mislih preštevam število gostov in razmišljam ali bo vsega zadosti, vmes pa delam reklamo za našega sadjarja in pobiram naročila za letošnje zadnje, noro dobre domače breskve z Goriških Brd. 
Čakanje je bilo na žalost zaman, saj je vročina očitno naredila svoje, me je pa v kuhinji čakala posoda slastnih sadežev od prejšnjega tedna in krhko testo v hladilniku. Čas, da se ju lotim in pripravim za dopoldansko malico breskovo pito z medom za moje drage.

…mi je žal, da nisem kar dve…




5 breskev
250 g moke
125 g zmehčanega masla
100 g sladkorja v prahu
1 jajce
3 jedilne žlice medu


Iz moke, mehkega masla (vendar ne tekočega! Priporočam, da ga pustite na sobni temperaturi 45 min) in sladkorja v prahu na hitro zamesimo testene drobtine, nato pa dodamo jajce.

Dobro zgnetemo, da se vse surovine povežejo in dobimo lepo homogeno testo.

Zavijemo ga v folijo in damo za pol ure v hladilnik.

Breskve olupimo in narežemo na tanke rezine. Če so sadeži ravno prav zreli, se bo lupina lepo in brez težav lupila. Če pa imamo trše sadeže, le-te na hitro blanširamo v vreli vodi, da olupek odstopi.

Testo vzamemo iz hladilnika in ga na pomokani površini razvaljamo na 5 mm debelo in ga previdno damo v pekač za pite premera 28 cm. Nežno potisnemo testo v kote pekača in odrežemo višek testa na vrhu. Testo, ki nam je ostalo shranimo.






Z vilicami nekajkrat napikamo dno našega pekača in vanj stresemo narezane breskve.




Na breskve enakomerno v tankem curku zlijemo med.




Ostanek testa enakomerno naribamo po površini breskev.





Pečemo v že ogreti pečici na 180 stopinj C, 35 min.


Pečeno vzamemo iz pečice in počakamo nekaj minut, da se malo ohladi, nato pa še toplo narežemo.








3 komentarji:

  1. Njami! Jaz sem namesto medu uporabila agavin sirup in pita se še pohladila ni, ko je že ni bilo več :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Me veseli, da uživate v kuhanju in eksperimentiranju :)

      Izbriši
    2. Me veseli, da uživate v kuhanju in eksperimentiranju :)

      Izbriši