torek, 18. avgust 2015

Avokadova tortica s kakavom

Ko začnemo govoriti o rojstnodnevni, poročni  torti ali torti kar tako, si velika večina predstavlja klasično torto… takšno, biskvitno s kremo, kar pa ni nič nenavadnega. Navada pač. 
Domačo iz preverjenih surovin in veliko srčne energije tudi sama z užitkom pripravim :)

Na trgu je vse več sladic, ki so narejene za alergike, vegane in presnojedce ter veliko, veliko različnih receptov, tako da lahko res vsak najde nekaj zase.

Pred kratkim sem imela priložnost videti, kako nastaja posebna tortica izpod Rudolfovih rok in dobila sem super idejo in recept za čokoladno avokadovo sladico, ki je pripravljena brez jajc in le iz surovin rastlinskega izvora. Kombinacija sočne temno rjave in močne zelene barve me je čisto prevzela in odločila sem se, da sladico pripravim…po svoje…

Rezultat je bila presenetljiva sladica drugačnega, vendar slastnega okusa.





1 avokado
2 jedilni žlici kisa
3 jedilne žlice sončničnega olja
1 čajna žlička pecilnega praška
1 dl vode

100 g moke
20 g kakava
50 g rjavega sladkorja
ščep soli
1 čajna žlička pecilnega praška
3 jedilni žlici agavinega sirupa

50 g sladkorja v prahu
1 limeta
ščep bio vanilijevega prahu

2 jedilni žlici ruma
pest indijskih oreškov


Avokado razpolovimo, odstranimo koščico in olupek. 




Polovico avokada na fino zmečkamo z vilicami in mu dodamo vse mokre sestavine, vodo, kis, olje ter pecilni prašek.
Našo tekočo zmes dobro premešamo z metlico.






V drugo posodo damo vse suhe sestavine, moko, kakav, rjavi sladkor, sol, pecilni prašek in agavin sirup. 






Premešamo z žlico in počasi dodajamo mokri avokadovi zmesi.

Naša masa je precej redka, vendar brez bojazni. Vzamemo manjši pekač, saj je mase malo, mi pa želimo višjo, debelejšo osnovo.

Pekač obložimo s peki papirjem in vanj vlijemo maso. Pečemo v že ogreti pečici (navadna pečica) na 160 stopinj C, 1 uro.




Po eni uri preverimo z zobotrebcem, če je naš »biskvit« pečen. Počakamo, da se malce pohladi, nato pa ga vzamemo iz pekača in damo  s peki papirjem na rešetko.

Sedaj pripravimo avokadno glazuro. Drugo polovico avokada, sladkor v prahu in sok limete s pomočjo paličnega mešalnika spasiramo v gladko maso.








Ohlajen biskvit nakapljamo z rumom in narežemo na trikotnike.




Na vsak trikotnik damo malo slastne zelene avokadne kreme in na vrh posujemo malo sesekljanih indijskih oreškov.







Drugačno, zdravo, slastno :)

2 komentarja: