petek, 15. julij 2016

Pita iz paradižnikov in mozzarelle

V takih zelo osvežilnih (morda za moj okus preveč) dneh, ko vročina popusti, je priložnost za slastne dobrote pripravljene v pečici.

In ta sočna, topla, fantastična pita je kot nalašč super ideja, ki je švignila v glavo z enim samim namenom...pripravi me, pojej me,...in uživaj :)

Morda se vam bo zdelo, da je postopek dolgotrajen, vendar bo trud absolutno poplačan.





(4 osebe,  3 h)


Testo:
200 g moke
150 g hladnega masla
1 jajce
Sol
Poper

Nadev:
5 paradižnikov
1 žlica rjavega trsnega sladkorja
1 velika čebula
Oljčno olje
Sol
Poper
2 jajca
200 ml sladke smetane
150 g mozzarelle
Šopek sveže bazilike


Pečico vključimo na 200°C.

Vse sestavine za testo stresemo v skledo in zelo hitro umerimo v homogeno testo. Testo lahko pripravimo tudi v mešalniku z močnimi rezili.

Pripravljeno testo zavijemo v živilsko folijo in damo v hladilnik za pol ure.

Paradižnike operemo, jim odstranimo peclje in jih prerežemo na pol.

Polovice paradižnika postavimo na pekač, jih potresemo s trsnim sladkorjem, pokapljamo z oljčnim oljem in postavimo v ogreto pečico za 40 minut.

V manjši kozici segrejemo žlico oljčnega olja in na njem popečemo na drobno narezano čebulo.

Testo vzamemo iz hladilnika in ga med dvema plastema folije razvaljamo na velikost našega pekača za pite. (premer pekača 24 cm)

Razvaljano testo položimo na pekač, poravnamo robove in odrežemo višek testa.

Testo obložimo s peki papirjem in obtežimo s kroglicami za peko. Slepo ga pečemo 20 minut.

Po 20 minutah peki papir s kroglicami odmaknemo in pečemo še 5 minut.

Pečeno testo vzamemo iz pečice in nanj polagamo pečene paradižnike.

V manjši posodici zmešamo jajci s sladko smetano in naribano mozzarello ter s  to zmesjo prelijemo paradižnike.

Pekač nato postavimo nazaj v pečico in pito pečemo še 40 minut oz toliko časa, da se na vrhu naredi zlato rjava skorjica.

Pito s paradižniki ponudimo toplo, posuto s svežimi listi bazilike. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar