ponedeljek, 25. julij 2016

Pečene fige na žaru z medom, orehi in bezgovim sirupom


Slastne, sredozemske, polne vitamina B1 in mineralov, zelene ali temno vijolične...vedno jih občudujem, ko se sprehajam po obali...kaj drugega kot fige ali smokve, ki so zame zagotovo eden najlepših in posebnih sadežev. Sadež, ki prebudi neko drugačno energijo, ko ugriznem vanj. Božanski sadež.

Fige so gojili že leta 3000 pr.n.št., po Sredozemlju pa so se razširile šele po letu 700 pr.n.št. in bile sestavni del prehrane v stari Grčiji in Rimu pri vseh slojih (vir:Wikipedija).

Na temo fig obstaja kar nekaj odličnih in znanih receptov. Jaz sem za svojo poletno različico pečenih fig izbrala svoje dodatke in vse skupaj spekla na dobrem starem žaru.

Malce drugačna, slastna poletna varianta pečenih fig.






(2 osebi, 25 min)

4 fige
4 čajne žličke medu
4 čajne žličke bezgovega sirupa
2 žlici orehov

Pripravimo žar.

Fige operemo jim odrežemo peclje in vanje zarežemo, vendar ne do konca. Spodnji del fige se mora držati skupaj.

Pripravljene fige položimo na kos alu folije. Iz folije oblikujemo »skledico« in v sredino fige damo žličko medu, žličko bezgovega sirupa in potresemo z grobo narezanimi orehi.

Figo v folijo dobro zapremo in položimo na žar za 15 minut.

Pečene fige ponudimo še tople samostojno ali pa s kepico vanilijevega sladoleda.



Ni komentarjev:

Objavite komentar