torek, 7. april 2020

Marcipanova štruca z mandlji


Besedo štruca največkrat povežemo z običajnim kruhom - belim kruhom v obliki štruce.
No, ta moja štruca je praznična in ena izmed slastnih sestavin je marcipan. Ste že kdaj uporabili marcipan za pripravo štruce? Če vas zanima kako noro dobra je in bi radi z njo presenetili domače in prijatelje, je tu moj recept za vas :)




(6 oseb, 2 h 30 min)

500 g moke
30 g svežega kvasa
125 ml mlačnega mleka
175 g masla
75 g sladkorja
Ščep soli
1 jajce
150 g marcipana
150 g mandljevih lističev

1 žlička masla

Moko presejemo v večjo skledo, v sredini naredimo jamico, vanjo nadrobimo kvas, ki ga zmešamo z malo mleka, sladkorja in moke.

S preostalim mlekom zmešamo marcipan v gladko maso.

Posodo pokrijemo in pustimo, da kvasec vzhaja.

Preostali sladkor zmešamo z jajcem, soljo in nato z vso moko, marcipanovo maso in kvascem.

Zamesimo homogeno kvašeno testo, ki ga pokrijemo in pustimo pol ure na toplem, da vzhaja.

Surovo maslo stopimo in ga primešamo k vzhajanemu testu. Znova testo pokrijemo za 40 minut  in pustimo, da ponovno vzhaja.

Vzhajano testo na pomokani deski razvaljamo za prst na debelo, ga posujemo z mandljevimi
lističi in zavijemo v štruco.

Štruco položimo na pekač obložen s peki papirjem, jo pokrijemo in pustimo, da vzhaja 20 minut.

Pečico segrejemo na 200°C in v njej pečemo vzhajano štruco približno 40 minut.

Pečeno, vročo marcipanovo štruco premažemo z maslom in posujemo s sladkorjem in mandeljni.


Vsi uporabniki Thermomixa vemo, da je priprava še hitrejša :)

1 V mešalno posodo daste kvas, marcipan, mleko in maslo ter mešate:
   10 min/ 37°C / hitrost 2 

2 Vse preostale sestavine dodate masi in gnetite:
    3 min/ KLAS

3 Pripravljeno testo razvaljate na prst debelo, ga posujemo z mandljevimi

    lističi in zavijemo v štruco.

Štruco položimo na pekač obložen s peki papirjem, jo pokrijemo in pustimo, da vzhaja 20         minut.

Pečico segrejemo na 200°C in v njej pečemo vzhajano štruco približno 40 minut.

Pečeno, vročo marcipanovo štruco premažemo z maslom in posujemo s sladkorjem in               mandeljni.



Ni komentarjev:

Objavite komentar